Χρονολόγιο γεγονότων 1940-1944

Η ψηφιακή συλλογή Χρονολόγιο Γεγονότων 1940-1944 καλύπτει την περίοδο από την πρώτη μέρα της ιταλικής επίθεσης εναντίον της Ελλάδας, στις 28 Οκτωβρίου 1940, έως την εγκατάσταση της ελληνικής κυβέρνησης στην απελευθερωμένη Αθήνα, στις 18 Οκτωβρίου 1944. Περιέχει υπό τη μορφή βάσης δεδομένων με χρονολογική σειρά ημερολογιακού χαρακτήρα τα γεγονότα που αφορούν την Ελλάδα, όπως περιέχονται στα έγγραφα της αρχειακής σειράς 371 του βρετανικού υπουργείου εξωτερικών (FO 371).

Στο Χρονολόγιο ξεδιπλώνεται μέρα με τη μέρα η ταραγμένη και καθοριστική αυτή περίοδος: ο πόλεμος στην Αλβανία και τη Μακεδονία, η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, η οργάνωση και η δράση της αντίστασης στην κατεχόμενη χώρα και των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, η πολιτική της Βρετανίας και των άλλων Συμμάχων, καθώς και των ελληνικών εξόριστων κυβερνήσεων. Επίσης παρουσιάζονται η πολιτική των κατοχικών δυνάμεων και της δοσιλογικής Κυβέρνησης, τα εκτεταμένα αντίποινα εναντίον του πληθυσμού, και η καθημερινή διαβίωση στην κατεχόμενη Ελλάδα. Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τη δυναμική ανάπτυξη της αντίστασης σε κάθε σημείο της χώρας, τη δράση των ανταρτών, των αντιστασιακών οργανώσεων στις πόλεις, και το σχεδιασμό για την απελευθέρωση.

Λέξεις-κλειδιά, καθώς και ο θησαυρός που συνοδεύει το Χρονολόγιο συμπληρώνουν τα στοιχεία των εγγράφων, όπου χρειάζεται και παρέχουν τη δυνατότητα πολλαπλών και εξειδικευμένων αναζητήσεων, καθώς και την εξαγωγή στοιχείων ανάλογα με τα ερωτήματα κάθε χρήστη της συλλογής.