Καββαδίας, Νικόλαος
Ενότητα:
Επτανησιακή προσωπογραφία 19ος- 20ός αι.
Πρόσωπο
Καββαδίας, Νικόλαος
Επώνυμο
Καββαδίας
Όνομα
Νικόλαος
Φύλο
Άνδρας
Χρονική περίοδος ζωής
1910 - 1975-2-10
Περισσότερα...
Τόπος θανάτου
Αθήνα
Περισσότερα...
Τρόπος θανάτου
Ασθένεια
Διάρκεια σπουδών
1928
Περισσότερα...
Αιτία Διακοπής
Εγκατάλειψη
Τοποθεσία σπουδών
Πειραιάς
Περισσότερα...
Σχολείο
Σχολή Ναυτικών Δοκίμων
Τοποθεσία σχολείου
Αθήνα
Περισσότερα...
Επίπεδο εκπαίδευσης
Στοιχειώδης εκπαίδευση
Γεγονός - Επάγγελμα
Ποιητής/ τρια
Σχόλια
Μαθητής του δημοτικού ακόμα (1922), με συνδρομές, εξέδιδε ένα τετρασέλιδο σατιρικό φυλλάδιο με τίτλο Σχολικός Σάτυρο . Στο τρίτο φύλλο έκλεισε και οι συνδρομές επιστράφηκαν. Παράλληλα έγραφε στη Διάπλαση των Παίδων με το ψευδώνυμο Ο Μικρός Ποιητής . Το 1927 (ή 1928?) άρχισε να δημοσιεύει ποιήματά του στο περιοδικό της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας με το ψευδώνυμο Πέτρος Βαλχάλας. Εννέα συνολικά ποιήματα δημοσίευσε με αυτό το ψευδώνυμο. Τα 7 από αυτά δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαιδείας του Πυρσού (Δρανδάκη) και άλλα δύο στο περιοδικό Διανοούμενος. Κανένα από αυτά τα ποιήματα δε θέλησε να ενσωματώσει στις συλλογές του. Στην εφημερίδα Πειραϊκό Βήμα δημοσίευσε ένα μυθιστόρημα σε συνέχειες και τις εντυπώσεις του από πολιτείες που γνώρισε ως ναυτικός: την Αλεξάνδρεια, το Πόρτ - Σάιντ, τη Μασσαλία. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν. Ο Θάνος Μικρούτσικος έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό την ποίηση του Καββαδία. Η Μαρίζα Κωχ, πάντως πρέπει να είναι η πρώτη που μελοποίησε και τραγούδησε Καββαδία, αφού το πρώτο της LP Μαρίζα Κωχ του 1977 περιλαμβάνει 8 ποιήματα.
Γεγονός - Επάγγελμα
Ναυτικός
Σχόλια
Αρχικά είχε εργασθεί ως υπάλληλος στο ναυτιλιακό γραφείο Ζωγράφου, που πρακτόρευε και τα πλοία των θείων του , των Γιαννουλάτων - εξάδελφων της μητέρας του. Εργάσθηκε λίγους μήνες στο γραφείο, τελικά όμως τον κέρδισε η θάλασσα. Έβγαλε το πρώτο του φυλλάδιο ως ναυτόπαις και τον επόμενο χρόνο (1929, μετά το θάνατο του πατέρα του) μπάρκαρε ναύτης με το φορτηγό Άγιος Νικόλαος . Κατά κανόνα ταξίδευσε με φορτηγά ή εμπορικά πλοία στις τροπικές θάλασσες του Ινδικού. Τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του δούλεψε σε ένα κρουαζιερόπλοιο στη Μεσόγειο, το Aquarius . Άλλη μια φορά, ενδίδοντας στη φορτική πίεση της μητέρας του να αποφύγει τα φορτηγά, είχε μπαρκάρει ως δόκιμος ασυρματιστής με το επιβατηγό S.S. Corinthia , που εκτελούσε δρομολόγια σε εσωτερικές γραμμές και τη Μεσόγειο, στη γραμμή Πειραιάς - Αλεξάνδρεια - Μασσαλία. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής (1941-1944) έμεινε ξέμπαρκος στο σπίτι της αδερφής του στην Αθήνα. Στις 6/10/1945 μπάρκαρε και πάλι στο επιβατικό Κορινθία . Από το 1954 μέχρι και το Νοέμβριο του 1974 ταξίδεψε αδιάκοπα, ως ασυρματιστής με πολύ μικρά διαλείμματα.
Πηγή
Καββαδίας, Νίκος (λήμμα)
Τίτλος
Καββαδίας, Νίκος (λήμμα)
Ημερομηνία
1985
Συγγραφείς
Αλεξάνδρα Αργυρίου
Εκδότης
Εκδοτική Αθηνών
Τόπος έκδοσης
Αθήνα
Τίτλος τόμου
Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό
Τόμος
4
Σημείο αναφοράς
194
Σχόλια
Έργο
Η απίστευτη περιπέτεια του λοστρόμου Νακαχαναμόκο
Τύπος έργου
Μυθιστόρημα
Εκδότης
Πειραΐκό Βήμα
Έτος έκδοσης
1932
Τόπος συλλογής
Πειραιάς
Σχόλια
Δημοσιεύθηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα.
Έργο
Federico Garcia Lorca
Τύπος έργου
Ποίημα
Εκδότης
Ελεύθερα Γράμματα
Έτος έκδοσης
1945
Τόπος συλλογής
Αθήνα
Σχόλια
Δημοσιεύθηκε το Μάιο του 1945, στο υπ αριθμόν 3 φύλλο των Ελεύθερων Γραμμάτων.
Έργο
Στον Τάφο του Επονίτη
Τύπος έργου
Ποίημα
Εκδότης
Νέα Γενιά
Έτος έκδοσης
1944
Τόπος συλλογής
Αθήνα
Σχόλια
Το 1944 ξεκίνησε τη συνεργασία του με το περιοδικό Νέα Γενιά (οργάνου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ).
Έργο
Αντίσταση
Τύπος έργου
Ποίημα
Εκδότης
Ελεύθερα Γράμματα
Έτος έκδοσης
1945
Τόπος συλλογής
Αθήνα
Σχόλια
Δημοσιεύθηκε στις 10/8/1945, στο φύλλο υπ αριθμόν 14.
Έργο
Μαραμπού
Τύπος έργου
Ποιητική συλλογή
Εκδότης
Καραβίας
Έτος έκδοσης
1933
Τόπος συλλογής
Αθήνα
Σχόλια
Εκδίδεται με δικά του έξοδα και περιλαμβάνει 22 τετράστιχα ποιήματα. Είναι αφιερωμένη στον Μεμά Γαλιάτσο.
Έργο
Πούσι
Τύπος έργου
Ποιητική συλλογή
Εκδότης
Καραβίας
Έτος έκδοσης
1947
Σχόλια
Η συλλογή περιλαμβάνει 14 τετράστιχα ποιήματα. Είναι αφιερωμένη στην Έλγκα Καββαδία.
Έργο
Βάρδια
Τύπος έργου
Μυθιστόρημα
Εκδότης
Άγρα
Έτος έκδοσης
1954
Σχόλια
Είναι μυθιστόρημα και ποίημα συγχρόνως. Έχει χαρακτήρα αυτοβιογραφικό και εξομολογητικό.
Έργο
Λι
Τύπος έργου
Διήγημα
Εκδότης
Αυγή
Έτος έκδοσης
1987
Σχόλια
Γυρίστηκε σε κινηματογραφική ταινεία το 1995 με τίτλο Between the Devil and the Deep Blue Sea.
Έργο
Του πολέμου
Έτος έκδοσης
1975
Σχόλια
Πεζό. Δημοσιεύθηκε στην εφημερδία Αυγή στις 26/10/1975. Φέρει ημερομηνία 3/1/1969.
Έργο
Στο άλογό μου
Έτος έκδοσης
1945
Σχόλια
Μικρό πεζογράφημα. Πρωτοδημοσιεύθηκε στον τόμο Το θαύμα της Αλβανίας απ τη σκοπιά της ΙΙΙ Μεραχίας του Ξένου Ξενίτα το 1945. Γράφτηκε στο Κούδεσι, το Μάρτη του 1941.
Creative Commons
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές - CC BY-NC-SA