ἁρμυρόπιττα

Ενότητα:

Διαλεκτικό υλικό των εκδεδομένων τόμων του Ιστορικού Λεξικού της Νέας Ελληνικής Γλώσσης της Ακαδημίας Αθηνών

Λήμμα

ἁρμυρόπιττα

Τύπος

Λήμμα

Μέρος του λόγου

Ουσιαστικό

Γένος

Θηλυκό

Τυπολογία

ἁρμυρόπιττα ἡ, ᾿Ικαρ. Κύθν. Σῦρ. (Ἑρμούπ.) κ.ἀ. ἁρμερόπ’το Σκῦρ.

Ετυμολογία

᾿Εκ τοῦ ἐπιθ. ἁρμυρὸς καὶ τοῦ οὐσ. πίττα.

Σημασιολογία

1) Πίττα ἡ ὁποία παρασκευάζεται ἀπὸ ἄλευρον λαμβανόμενον συνήθως ἀπὸ τρεῖς γυναῖκες μονοστέφανες (ἐλθούσας εἰς πρώτου γάμου κοινωνίαν) καὶ ἁλατίζεται δι᾿ ἀφθόνου ἅλατος, τρώγεται δὲ εἰς ὡρισμένας ἡμέρας ὑπὸ νεανίδων καὶ χηρῶν πρὸς πρόκλησιν μαντικοῦ ὀνείρου περὶ τοῦ μέλλοντος συζύγου Κύθν. Σῦρ. (Ἑρμούπ.) κ.ἀ. 2) Πίττα ἁλμυρὰ παρασκευαζομένη τὴν νύκτα τῆς 23 Ἰουνίου ἐκ κοινῆς συμβολῆς τοῦ ἀλεύρου καὶ τοῦ ἅλατος καὶ τρώγεται τὴν 24 Ἰουνίου ἑορτὴν τοῦ ἁγίου Ἰωάννου κατὰ τὴν τελετὴν τοῦ κλήδονα Ἰκαρ. Σκῦρ. Συνών. ἰδ. ἐν λ. ἁρμυροκουλούρα.

Creative Commons

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές - CC BY-NC-SA

https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/