(μονοπρόσωπος, -η, -ο)

Ενότητα:

Νεολογισμοί: ελληνογενείς και ξενόγλωσσοι

Νεολογισμός

(μονοπρόσωπος, -η, -ο)

Μέρος του Λόγου

Επίθετο

Θεματική Ενότητα

Νεολογισμοί Γενικού Λεξιλογίου

Παράθεμα χρήσης

«Και για να θέσουμε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, ο μεν κ. υπουργός, θιασώτης ως φαίνεται του από δεκαετιών πρωθυπουργοκεντρικού πολιτικού συστήματος [...], επιχειρεί με το νομοσχέδιό του να μετατρέψει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σε διευθυντο-κεντρικό, με ένα σούπερ-διευθυντή ως μονοπρόσωπο κέντρο αποφάσεων (και μάλιστα χωρίς προδιαγραφές προσόντων) και ένα κατ' όνομα ΔΣ με μόνη αρμοδιότητα να επικυρώνει τις αποφάσεις του πρώτου»

Παραπομπή

ΤΟ ΒΗΜΑ (ηλ. έκδ.), 6-10-2010

Παράθεμα χρήσης

«Σύμφωνα πάντα με τα συμπεράσματα της έρευνας της ΕΣΥΕ, ο πληθυσμός που απειλείται από τη φτώχεια είναι: [...] Μονοπρόσωπο νοικοκυριό με μέλος θήλυ (27%)»

Παραπομπή

ΤΑ ΝΕΑ (ηλ. έκδ.), 9-3-2010

Παράθεμα χρήσης

«Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε σήμερα το κόμμα “Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση” (ΚΟΤΕΣ), η εταιρεία με την επωνυμία “Κοπερατίβα Εικαστικού Θεάματος και Ακροάματος Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης” .. ».

Παραπομπή

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (ηλ. έκδ.), 14-7-2009

Παράθεμα χρήσης

«Η Εισαγγελία είναι τυπικά θεσμός μονοπρόσωπος. Εκπροσωπείται από τον Εισαγγελέα ή τον Προϊστάμενο Εισαγγελέα και οι λοιποί εισαγγελικοί λειτουργοί ενεργούν ως υποκατάστατοί του. Βέβαια, κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους είναι ανεξάρτητοι»

Παραπομπή

ΤΟ ΒΗΜΑ (ηλ. έκδ.), 23-10-2008

Παράθεμα χρήσης

«Δεν είναι επαρκής, αναφέρει ο σύλλογος, δεδομένου ότι η ανάκριση για την κάθαρση διαρκεί ήδη 1 και πλέον χρόνο, τείνει να λάβει μονοπρόσωπο χαρακτήρα και θα επιβραδύνει ακόμη περισσότερο το έργο της ανάκρισης»

Παραπομπή

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (ηλ. έκδ.), 9-6-2006

Παράθεμα χρήσης

«Η δεύτερη φάση φαίνεται να ξεκινά με κάποιες εργασίες προστασίας και αναπροσαρμογής του χώρου μπροστά στην πεσμένη βραχοσκεπή, όπου χτίζεται κατά μήκος της μονοπρόσωπος τοίχος, ενώ τα θεμέλια ενός άλλου τοίχου καθώς και δύο ακόμη εγκάρσιοι δείχνουν ότι ανήκουν σε ένα σχέδιο λιθοπερίφραξης για νέες μάλλον δραστηριότητες»

Παραπομπή

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ηλ. έκδ.), 20-12-2005

Τόμος

11

Χρονολογία έκδοσης τόμου ΔΕΟΝ

2012

Creative Commons

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές - CC BY-NC-SA

https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/