Χρονολόγιο Γεγονότων 1940 - 1944. Από τα Έγγραφα του Βρετανικού Υπουργείου των Εξωτερικών, Foreign Office 371. Τόμος Α΄, 1940-1943. Τόμος Β΄, 1944

Η έκδοση έχει γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος του ΚΕΙΝΕ Χρονολόγιο γεγονότων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που αφορούν την Ελλάδα. Περιλαμβάνει σε χρονολογική σειρά και περιληπτικά τα σημαντικότερα πολεμικά, πολιτικά και διπλωματικά γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό (κυρίως στη Μέση Ανατολή και τη Βρετανία), όπως καταγράφηκαν στα έγγραφα της βρετανικής αρχειακής σειράς Foreign Office 371.

Η έκδοση βασίζεται σε ηλεκτρονική βάση που έχει επίσης ψηφιοποιηθεί και είναι διαθέσιμη από την ιστοσελίδα της Ακαδημίας Αθηνών για περαιτέρω έρευνα εκ μέρους της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στο Χρονολόγιο ξεδιπλώνεται μέρα με τη μέρα η ταραγμένη και καθοριστική αυτή περίοδος: ο πόλεμος στην Αλβανία και τη Μακεδονία, η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, η οργάνωση και η δράση της αντίστασης στην κατεχόμενη χώρα και των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, η πολιτική της Βρετανίας και των άλλων Συμμάχων, καθώς και των ελληνικών εξόριστων κυβερνήσεων. Επίσης παρουσιάζονται η πολιτική των κατοχικών δυνάμεων και της δοσιλογικής Κυβέρνησης, τα εκτεταμένα αντίποινα εναντίον του πληθυσμού, και η καθημερινή διαβίωση στην κατεχόμενη Ελλάδα. Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τη δυναμική ανάπτυξη της αντίστασης σε κάθε σημείο της χώρας, τη δράση των ανταρτών, των αντιστασιακών οργανώσεων στις πόλεις, και το σχεδιασμό για την απελευθέρωση.